Απολυμάνσεις Βούλα

Παρακάτω η Απολυμάνσεις Βούλα σας δίνουν μερικές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πιο δημοφιλές έντομο στον κόσμο, το μυρμήγκι.
Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, ανήκουν στη σειρά Hymenoptera. Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τις προγόνους σφήκες στη μεσαία κρητιδική περίοδο μεταξύ 110 και 130 εκατομμυρίων ετών πριν και διαφοροποιήθηκαν μετά την άνοδο των ανθισμένων φυτών. Έχουν ταξινομηθεί πάνω από 12.500 από σύνολο 22.000 ειδών. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τις κεκλιμένες κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή της λεπτής μέσης τους.

Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες που κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικές δεκάδες έντομα που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως εξαιρετικά οργανωμένες αποικίες που μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές και να αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Οι μεγαλύτερες αποικίες αποτελούνται κυρίως από αποστειρωμένα, χωρίς φτερά θηλυκά, που σχηματίζουν τις κάστες των «εργατών» και των «στρατιωτών» ή άλλες εξειδικευμένες ομάδες. Σχεδόν όλες οι αποικίες των μυρμηγκιών έχουν επίσης κάποια γόνιμα αρσενικά που ονομάζονται "κηφήνες" και ένα ή περισσότερα γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται "βασίλισσες". Οι αποικίες μερικές φορές περιγράφονται ως “υπερ-οργανισμός” επειδή τα μυρμήγκια φαίνεται να λειτουργούν ως μια ενιαία οντότητα και εργάζονται συλλογικά για να στηρίξουν την αποικία.

Τα μυρμήγκια έχουν αποικίσει σχεδόν σε κάθε γωνιά στη γη. Τα μόνα μέρη που δεν έχουν μυρμήγκια είναι η Ανταρκτική και μερικά απομακρυσμένα ή αφιλόξενα νησιά. Τα μυρμήγκια ευδοκιμούν στα περισσότερα οικοσυστήματα και μπορούν να αποτελέσουν το 15-25% του πληθυσμού των χερσαίων ζώων. Η επιτυχία τους σε τόσα πολλά περιβάλλοντα έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν ενδιαιτήματα, να αξιοποιούν πόρους και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Η μακρά ταυτόχρονη εξέλιξή τους με άλλα είδη έχει οδηγήσει σε μιμητικές, συστηματικές και αμοιβαίες σχέσεις.


Οι οργανωμένες κοινωνίες τους περιλαμβάνουν καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των μελών και ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Αυτές οι παραλληλίες με τις ανθρώπινες κοινωνίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης. Πολλοί ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια στην κουζίνα, τα φάρμακα και τις τελετουργίες. Ορισμένα είδη αποτιμώνται στο ρόλο τους ως παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης παρασίτων. Ωστόσο, η ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται τους πόρους μπορεί να φέρει μυρμήγκια σε σύγκρουση με τους ανθρώπους, καθώς μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και να εισβάλουν κτίρια. Ορισμένα είδη, όπως το κόκκινο μυρμήγκι (Solenopsis invicta), θεωρούνται ως “χωροκατακτητικά” είδη, καθώς εγκαθίστανται σε περιοχές όπου έχουν εισαχθεί τυχαία.

No comments:

Post a Comment